Afspraak ? Bel: (+31) 6 43713080

Ademcoach

Ademhalen is een eerste levensbehoefte die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Met elke ademteug krijg je zuurstof binnen en geef je het afvalproduct kooldioxide af. Slechte ademhalingsgewoonten verminderen de doorstroming van deze gassen, waardoor het moeilijker voor je wordt om met stressvolle situaties om te gaan. Als je leert je bewust te zijn van je ademhaling en oefent in het vertragen en normaliseren van je ademhalingen, zal je geest tot rust komen en je lichaam ontspannen.

Wat is ademcoaching

Ademwerk is een vorm van coaching waarbij je ten eerste handvatten krijgt aangereikt om in je dagelijks leven je ademhaling te controleren en je lichaam en geest hiermee positief te beïnvloeden.

Het tweede deel bestaat uit het voor een langere periode intensief ademen op bijpassende muziek.

Het werkt door met behulp van een versnelde ademhaling het lichaam van extra zuurstof te voorzien, de bloedstroom te verhogen en de bewuste geest te omzeilen. Het is een manier om vastzittende energie in het lichaam te verplaatsen en een diep intuïtieve staat aan te boren.

Als de bewuste geest op non actief is gesteld wordt het zelf helend vermogen van het lichaam geactiveerd.

De totale sessie zal ongeveer 2 uur duren.

chinese massage

Hoe de ademhaling stress kan verlagen

Ademhaling is een automatische functie van het lichaam die wordt aangestuurd door het ademhalingscentrum van de hersenen.

Wanneer we ons gestrest voelen, verandert onze ademfrequentie en ons ademhalingspatroon als onderdeel van de ‘vecht-of-vlucht-reactie’.

Wanneer we onder stress staan, verandert ons ademhalingspatroon. Een angstig persoon ademt meestal klein en oppervlakkig en gebruikt zijn schouders in plaats van zijn middenrif om lucht in en uit zijn longen te verplaatsen. Deze manier van ademhalen verstoort het evenwicht in het lichaam.

Ondiepe overademing, of hyperventilatie, kan angstgevoelens verlengen door de lichamelijke symptomen van stress te verergeren. Het controleren van uw ademhaling kan helpen om deze symptomen te verbeteren.

Ontspannen kan je leren

Wanneer een persoon ontspannen is, ademt hij langzaam, gelijkmatig en rustig door zijn neus. Het bewust nabootsen van een ontspannen ademhalingspatroon kalmeert het zenuwstelsel  dat de onwillekeurige functies van het lichaam controleert.

 

Gecontroleerde ademhaling kan fysiologische veranderingen veroorzaken die omvatten:

 • verlaagde bloeddruk en hartslag
 • verlaagde niveaus van stresshormonen in het bloed
 • minder ophoping van melkzuur in het spierweefsel
 • evenwichtige niveaus van zuurstof en kooldioxide in het bloed
 • verbeterde werking van het immuunsysteem
 • meer lichamelijke energie
  een gevoel van kalmte en welzijn.

Ademwerk helpt om:

 • De spierspanning en angst te verminderen die aanwezig zijn bij stressgerelateerde symptomen en gedachten
 • De aandachtsspanne te verhogen en de focus te verscherpen
 • De perceptie van chronische pijn te verminderen of te helpen omgaan met fysiek ongemak
 • Kalmeert uw zenuwstelsel
 • voorkomt slapeloosheid en bereidt uw lichaam voor op rust
 • Versterkt het immuunsysteem door antilichamen te stimuleren en mogelijk ontstekingen te verminderen
 • Een veilige ruimte creëren om trauma’s los te laten

De gezondheidsvoordelen van ademwerk

Je hebt waarschijnlijk wel eens gelezen over de voordelen van diep ademhalen – zelfs een paar keer diep ademhalen kan de bloeddruk en het cortisolniveau verlagen en de parasympatische zenuwstelsel activeren, maar ademwerk is iets anders.

Hier is de wetenschap achter de magie.

Alkaliseert de PH van je bloed

De fysiologische veranderingen die we zien tijdens langdurige, ritmische ademhaling worden veroorzaakt door een verschuiving van de pH waarde van het bloed die volgt op hyperventilatie – een toestand die “respiratoire alkalose” wordt genoemd. Dankzij de anesthesiologie weten we veel over wat het lichaam doet tijdens ademhalingsalkalose.

U herinnert zich waarschijnlijk dat we zuurstof opnemen tijdens de inademing en CO2 kwijtraken bij elke uitademing. Wanneer we sneller ademen, raken we meer CO2 kwijt. CO2 is een zure molecule, dus je kunt hyperventileren zien als het kwijtraken van zuur in het bloed en het overschakelen naar een hogere, of meer alkalische pH (vandaar de term respiratoire alkalose).

Verlagen van de spierspanning

Wanneer het bloed meer alkalisch wordt, gebeuren er een paar dingen. Ten eerste gaan de calciumionen die in het bloed rondzweven zich verstoppen en binden zich aan grote eiwitten in het bloed, die albumine worden genoemd. Het lichaam ervaart nu een kortdurende lage calciumtoestand die een verhoogd vuren in sensorische en motorische neuronen veroorzaakt. Het kunstmatig lage calciumgehalte in het bloed manifesteert zich nu in het neurologische systeem als een tintelend gevoel, samentrekkingen van gladde spieren en een verhoogde spierspanning (als je ooit je mond niet hebt kunnen bewegen na een ademhalingsles, ken je dit gevoel maar al te goed). Bovendien is het middenrif een spier die verantwoordelijk is voor 80 procent van je ademhaling, dus consequent ademwerk is een manier om die spier te trainen en je ademhaling te ondersteunen.

Heeft een ontstekingsremmend effect

Neuronen in het autonome zenuwstelsel vuren ook meer tijdens hyperventilatie, waardoor epinefrine vrijkomt (wat veel mensen “adrenaline” noemen). Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat de epinefrine-opstoot het aangeboren immuunsysteem ertoe aanzet zijn ontstekingsremmende activiteit te verhogen en zijn ontstekingsbevorderende activiteit te temperen. Proefpersonen die een ademwerkroutine aangeleerd kregen, hadden minder ernstige ontstekingsreacties na blootstelling aan IV bacteriële toxines dan degenen die dat niet deden.

Verbetert bloeddruk en circulatie

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen gunstig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk, en bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het algemeen.Dit kan nuttig zijn voor mensen die worstelen met stress, een risicofactor voor hypertensie .

Verhoogt uw stemming en vermindert stress.

Het “high” gevoel dat sommige mensen ervaren tijdens ademwerk kan ook verklaard worden door hyperventilatie en respiratoire alkalose. Een verhoogde pH-waarde van het bloed vermindert de zuurstoftoevoer naar de weefsels (een fenomeen dat het Bohr-effect wordt genoemd). Binnen een minuut na hyperventilatie vernauwen de bloedvaten in de hersenen zich, waardoor de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de hersenen met 40 procent afnemen. Dit effect is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het gevoel van welbevinden dat beoefenaars van ademwerk ervaren.

Niet alleen dat, maar ademwerk kan ook duidelijke voordelen hebben voor je geestelijke gezondheid. In een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Yale Universiteit, rapporteerden studenten die deelnamen aan een yoga en ademwerk programma verbeteringen in stress, depressie, positief affect, mindfulness, en sociale verbondenheid.

ontspanningsmassage

Verschillende massages

Bij Massage Enschede kun je kiezen tussen gespecialiseerde massages zoals een rug massage , nekmassage, ontspanningsmassage , senioren massage, chinese sportmassage, cupping, cbd olie massage, stoelmassage