Afspraak ? Bel: (+31) 6 43713080

De energie van de winter

De koude en donkere winter maanden

De koude en donkere winter maanden nodigen uit tot rust, reflectie, aanvullen en voorbereiden. Dit is een jaargetijden om de batterij weer op te laden, de innerlijke balans te herstellen en ons op verschillende manieren te voeden met energie.

Als je in de winter door de natuur loopt dan lijkt de kringloop van het leven bijna stil te staan. De aarde ligt braak, de bomen en planten hebben hun blad losgelaten, de energie heeft zich terug getrokken tot in de wortels.

De winter heeft ook effect op de dieren, om zich tegen de kou te beschermen hebben ze een dikke vacht gekregen. Vaak zoeken ze een rustige plekje op om lekker te chillen of zelfs een winterslaap te houden. De natuur is volkomen in rust(yin), het verzamelt alle energie om in de lente weer tot bloei te komen(yang).

De processen die zich afspelen in de natuur spelen zich ook af in het menselijk lichaam. De aarde bestaat net als ons lichaam voor ongeveer 70% uit water, de koude van de winter maanden zorgt voor een vertragend effect in ons lichaam. Ons bloed dikt in waardoor het langzamer gaat stromen en belangrijke voedingsstoffen langer in ons lichaam blijven. Door dit mechanisme wordt de warmte beter vast gehouden waardoor onze organen goed gevoed worden en onze spieren, pezen en botten lekker soepel blijven.

 

Water en de nier energie

Het element wat bij dit jaargetijden hoort is “water”. Water is het begin van al het leven hier op aarde, zonder dit element zal alles sterven. De traditionele Chinese geneeskunde koppelt het water element aan de nieren. De nieren hebben een scheidende functie. De zuivere onderdelen worden omgezet in een nevel die vrij in het lichaam circuleert, en ons lichaam voorziet van de benodigde bouwstoffen. De troebele delen worden getransporteerd naar de urineblaas waar ze worden opgeslagen en uitgescheiden.

De nieren zorgen er ook voor dat ons innerlijk vuur kan blijven branden, dit vuur zorgt voor ervoor dat ons lichaam verwarmt wordt en optimaal kan functioneren. Als dit vuur niet voldoende brand kan je o.a. last krijgen van een algemeen koude gevoel, vaak urineren, vermoeidheid en losse ontlasting.

De nieren worden gezien als het pakhuis van onze levensenergie, hier wordt de energie die we o.a. halen uit onze voeding en ademhaling opgeslagen. Tevens zijn wij in het bezit van een reserve batterij die we kunnen gebruiken als de opgeslagen energie is verbruikt.. Deze batterij hebben we bij de geboorte van onze ouders mee gekregen, en verliest zijn kracht naar mate de jaren verstrijken. De snelheid van het verminderen van deze energie heeft te maken met zowel een erfelijkheidsfactor als met de kwaliteit van leven. Mensen die hun lichaam onvoldoende verzorgen, vaak over hun grenzen gaan en dus roofbouw plegen op hun lichaam kunnen sneller een verzwakte nier energie krijgen.

In de winter maanden raakt de nier energie sneller uitgeput.

Symptomen van een verzwakte nier energie zijn o.a :

 • Vermoeidheid
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Lage rug klachten
 • Algemeen koude gevoel
 • Vaak moeten plassen vooral s,nachts
 • Vroeg grijs worden
 • Opvliegers
 • Zwakke knieën
 • Angstige gevoelens

Als de nier energie sterk is dan is het lichaam krachtig en energiek, dan is er een zeer sterke wilskracht. Je bent dan in staat om nieuwe doelen te stellen en daadkracht te tonen.

 

Tips om de nier energie optimaal te voeden en laten stromen:

1. Rust eens wat vaker uit!

Tenminste zeven uur slapen op een nacht zorgt voor het goed herstellen van het lichaam. Bouw rustpauzes in je dag, even lekker een half uurtje luieren op de bank ontspant lichaam en geest of neem een onstpanningsmassage!. Volg zoveel mogelijk het ritme van de natuur.

2.Voeding

Met behulp van voeding kan je de nier energie heel goed opbouwen, hieronder vindt je wat tips die je hierbij helpen in de koude maanden van het jaar.

 • Eet zoveel mogelijk warme maaltijden, vooral in de ochtend beginnen met bijvoorbeeld een warme pap doet wonderen voor het lichaam!
 • Kook met producten uit het winter seizoen.
 • Maak zelf verse bouillon van groenten en botten.
 • Hoe langer de kooktijd hoe meer energie en warmte het gerecht je brengt. Stoofpotten zijn erg lekker en voedend!
 • Kook wat vaker met verwarmende zoals kruiden. kaneel, steranijs, gember, chili, bier, wijn. Pas op met deze producten als je in de winter nog met een t-shirt loopt, en geregeld maagzuur hebt.
 • Drink zoveel mogelijk warme dranken, maar vermijd zoveel mogelijk koffie, zwarte en groene thee. Deze hebben een uitdrogend effect op het lichaam.

 

3. Maak een vuurtje

Of je nu op de twaalfde verdieping van een flatgebouw woont, of een prachtige tuin tot je beschikking hebt. Vuur kan je altijd wel ergens maken. Bouw een kampvuurtje voor jezelf, ga in de avond uren lekker bij het vuur zitten. Kijk in de vlammen, verbind je met het vuur, en voel hoe dit vuur jouw innerlijk vuur weer aanwakkert.

4. Kom terug in je lijf

Maak je hoofd leeg door te mediteren. Kom rustig in beweging. Ga lekker sporten, of wandelen in het bos. Zet thuis knalharde muziek op, doe de gordijnen dicht en dans en spring in het rond. Laat je innerlijk kind los en schreeuw en gil er lekker bij. Zo gooi je opgekropte emoties en frustratie er ook nog uit. Dit zorgt er voor dat je energie vrij blijft stromen.

5. Stel doelen

Stel jezelf elke dag diverse doelen. Dit hoeven geen grote uitdagingen te zijn, schrijf ze op en voer ze uit. Als je een doel bereikt heb geef jezelf dan een schouderklopje, en doe een vreugde dansje. Je nier energie groeit bij het behalen van succes.

6. Kom eens niet klaar

Say what? Deze tip is vooral voor mannen. Wees zuinig met dat kostbare witte goud! Op het moment van ejaculeren geven alle organen in je lichaam, maar vooral je nieren hun krachtigste energie af. Dit zorgt voor een energetische verzwakking van je lichaam. Probeer zo nu en dan jezelf het doel te stellen om niet klaar te komen tijdens de seks. En ervaar en voel wat het je oplevert.