Afspraak ? Bel: (+31) 6 43713080

Traditionele Chinese geneeskunde 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een compleet geneeskundig systeem dat al duizenden jaren bestaat. Het is een holistische geneeswijze; Lichaam, geest en omgeving beïnvloeden elkaar en zijn dus ook niet van elkaar te scheiden.

Waar de reguliere geneeskunde uitgaat van symptoombestrijding op basis van hoe en waar de klacht zich manifesteert, kijkt de TCG naar de oorzaak van de verstoring. Daardoor kan in veel gevallen de klacht ook duurzaam behandeld worden.

Het grote verschil met de westerse geneeskunde is dat de TCG uitgaat van het bestaan van meridianen en acupunctuurpunten in het lichaam. Deze meridianen zijn een soort energiebanen, waardoor de energie (in het chinees “qi”) door het lichaam stroomt en in verbinding staan met de organen en weefsels. In een gezond lichaam is deze energie in balans. In de gevallen dat deze balans verstoord is, kunnen er klachten ontstaan. Op de meridianen liggen zo’n 400 acupunctuurpunten, waarmee de energiebalans in het lichaam kan worden beïnvloed en daarmee ook de organen en de gezondheid.

TCG bestaat uit de volgende pijlers: